Ciasto z jabłkami jest zawsze dobrym rozwiązaniem kiedy mają do nas przyjść goście. Jest to nieuniknione, że posmakuje większości z nich. Połączenie waniliowego budyniu z jabłkami i cynamonem jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Jak się może wydawać ciasto nie jest czasochłonne. Można dzień wcześniej przygotować spód i masy, a następnego dnia upiec ciasto. Najlepiej smakuje z cukrem pudrem. Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
Składniki (forma 21 x 37 cm):
Kruche ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki (ok. 150 g) cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g masła
- 2 jajka
Masa z jabłkami:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ok. 100 g cukru (lub więcej do smaku)
Masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- 1 l mleka
- 5 łyżek cukru (dodałem trochę więcej)
- opakowanie cukru waniliowego
Składanie:
Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj na wielkość formy i wyłóż nią dno patelni. Ciasto dokładnie podziurkuj widelcem. Na to wyłóż przygotowane wcześniej jabłka i wyrównaj wierzch. Na jabłka wyłóż równomiernie masę budyniową. Drugą część ciasta rozwałkuj tak samo jak poprzednią i przykryj nią budyń. Podziurkuj również wierzch ciasta.
Ciasto piecz przez ok. 50 min (u mnie prawie dwa raz dłużej) w temp. 180 st. Ciasto powinno się zezłocić. Po całkowitym wystudzeniu oprósz szarlotkę cukrem pudrem.
Smacznego ;-)
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJakie pięknie zdjęcia. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, pycha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
apetyczne ciasteczko, zawsze mam na nie ochotę, ale jakoś zawsze mi umknie)))
OdpowiedzUsuńTo trzeba sobie schować :-)
Usuń