19.10.14

Meksykański warkocz czekoladowy

Zafascynowany ostatnim przepisem na ciasto drożdżowe zrobiłem kolejny wypiek z jego użyciem. Ciasto fantastycznie smakuje z kakaowym nadzieniem. Dodatkowo po upieczeniu warkocz smaruje się stopionym masełkiem i posypuje się całość mieszanką cukru z cynamonem. Ciasto idealne na zimno jak i na ciepło do popołudniowej kawy :) Przepis tak samo jak poprzedni pochodzi z gazety Claudia Apetyt.


Składniki:
Nadzienie:
  • 6 łyżek (90 g) masła, miękkiego
  • 1/3 kubka płatków migdałowych
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1/2 kubka kakao (użyłem DecoMorreno)
  • 2 duże żółtka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki tortowej (użyłem zwykłej pszennej) + do oprószenia
  • szczypta mielonego pieprzu cayenne (pominąłem)
Masło zmiksuj z płatkami migdałowymi, cukrem, kakao, żółtkami, cynamonem, mąką i pieprzem (jeśli używasz). Powinna powstać gładka konsystencja (może wyjść bardzo gęsta).

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj gotowe ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 25x46 cm. Na cieście rozsmaruj wykonane nadzienie , zostawiając 2-cm wolne brzegi. Brzegi ciasta wysmaruj wodą. Zaczynając od dłuższego boku zwiń równo ciasto w roladę. Lekko dociśnij, aby się nie rozkleiła. Roladę przełóż łączniem do dołu na tacę i włóż do zamrażalnika na 30 minut.

Zmrożoną roladę przetnij wzdłuż i wyłóż ją na blaszkę z papierem do pieczenia. Z jednej strony zlep oba końce przecięciem do siebie. Obie połówki ciasta zapleć ze sobą, w taki sposób, aby powstał warkocz. Nadzienie powinno być na zewnątrz wieńca. Końce warkocza także zlep ze sobą i podłóż pod spód ciasta. Całość przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.

Po wyrośnięciu zdejmij folię i piecz warkocz w 175 st przez ok. 30 - 35 minut, (lub więcej), aż się zezłoci.

Posypka:
  • 55 g cukru trzcinowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 łyżki (60 g) masła, roztopionego do posmarowania ciasta
Wymieszaj ze sobą cukier i cynamon. Gorący jeszcze warkocz posmaruj dobrze stopionym masłem i posyp 2/3 przygotowanej mieszanki. Po wystudzeniu ciasto posyp resztą mieszanki.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. No to juz mam plan na najblizszy dzien :)
    Zapraszam tez do mnie na blog, moze spodobają Ci się moje wypiieki.
    Pozdrawiam, Marta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny :)
      Cieszę się, że przepis się podoba :) Ciasto wychodzi naprawdę smaczne.
      A co do Pani bloga, to rewelacja. Dodaję do zakładek, aby nie zapomnieć :)

      Usuń