Klasyczne rogaliki, bardzo proste w wykonaniu. Świetne na podwieczorek lub jako przekąska do kawy/herbaty. Ja do swoich użyłem powideł śliwkowych, ale świetnie nadają się też inne ulubione konfitury. Z podanej porcji wychodzą 24 rogaliki, ale nie są one duże. Ciasto jest z wierzchu kruchutkie, a w środku nieco miękkie. Przepis z niezastąpionej Kwestii Smaku.
Składniki (na 24 małe rogaliki):
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 12 g suchych drożdży instant (lub 25 świeżych)
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 100 g (1/2 kostki) masła, miękkiego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- powidła śliwkowe (lub inne ulubione konfitury)
Do większej miski przesiej mąkę. Dodaj masło i rozetrzyj je palcami z mąką na coś w rodzaju kruszonki. Jajko ubij (można za pomocą rózgi kuchennej) z cukrem pudrem i wlej je do mąki z masłem. Dodaj wyrośnięte drożdże oraz ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż nie będzie się kleiło do rąk. Gotowe ciasto przełóż do miski i szczelnie owiń ją folią. Taką miskę z ciastem włóż do lodówki na minimum 2 godziny, ale można również zostawić ją tam do następnego dnia.
Schłodzone ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z nich uformuj w kulkę i rozwałkuj na dość cienkie koło (jeśli to konieczne podsyp lekko mąką). Każde ciasto pokrój na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdym trójkącie ułóż po łyżeczce powideł i zwiń je, formując rogalika.
Gotowe rogaliki wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Rogaliki piecz przez ok. 25 min. w 180 st. aż się zezłocą. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego :)
Rogale jak malowane, po prostu piękne :) ! Właśnie zdałam sobie sprawę, iż wieki ich nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło :)
UsuńRogaliki szybko znikają. Warto je upiec, bo smakują lepiej niż z niejednego sklepu :)
Pozdrawiam cieplutko :)
Mmm, musiały smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńIdealne rogaliki i świetny post! Widzę, że zaczynasz więc życzę Ci powodzenia w blogowaniu! Robisz świetne zdjęcia :) Pozdrawiam serdecznie i wrzucam Cię do obserwowanych ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za taki miły komentarz :) Pozdrawiam równie ciepło :)
UsuńNo ale jak to? Ciasto drożdżowe do lodówki?
OdpowiedzUsuńDokładnie :) To ciasto nie jest typowo drożdżowe, bardziej krucho-drożdżowe. Pobyt w lodówce nie wpłynie źle na ciasto. Pozdrawiam
Usuń;
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne te rogaliki, bynajmniej na takie wyglądają. Dla mnie też ważne jest odpowiednie podanie, ładne naczynia i bez różnicy czy jest to obiad, czy tylko herbata lub coś zimnego do picia. Stąd moja wizyta w sklepie https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow/ , gdzie muszę jeszcze co nie co dokupić. A fajny, ciekawy jest tu wybór.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuń